Tegen onbekende risico’s kan niets worden ondernemen. Het is daarom van belang om deze risico’s in beeld te brengen en op basis hiervan de juiste beslissingen te nemen. Alleen op deze wijze kunnen risico’s op de meest kosten efficiënte manier worden beheerst. Een risicoanalyse is voor veel mensen/bedrijven een reflectiemoment. Vaak een moment dat pas bij een schade naar voren komt, waardoor het nuttig is om gezamenlijk vanuit meerdere kanten vooruit en terug te kijken.
Met een goede risicoanalyse worden ongewenste gebeurtenissen concreet en meetbaar gemaakt, zodat deze ook daadwerkelijk gemanaged kunnen worden (beheersbaar worden). Voorkomen is immers beter dan genezen!
Een risicoanalyse is slechts een eenmalige “foto”. Het continue beheersbaar houden van je risico’s (systematisch risicomanagement) is een tweede stap. Door een goede risicoanalyse wordt tevens inzicht verkregen op welke wijze het beste invulling kan worden gegeven aan systematisch risicomanagement.
Wat is het dan wat je met risicoanalyses doet?
MDS Expertise bouwt deze analyse gratis in tijdens ons bezoek aan uw adres. Daarbij vormen wij ons een beeld van o.a.;
Hoeveel en welke risico’s loopt u of uw bedrijf?
Hoeveel risico’s kan en wilt u of uw bedrijf aan?
Wat zijn effectieve beheersmaatregelen?
Wat zijn de kosten van beheersing van de risico’s?
Welke vorm van risicomanagement past bij uw situatie of uw bedrijf?
Houding en gedrag; een kosteloze risico uitschakeling
Maar liefst 88% van alle risico’s wordt door menselijk handelen veroorzaakt. Een reden te meer om te zorgen dat we menselijk handelen meenemen binnen de risicoanalyse.
Als particulier weet je dus dat de houding van je gezinsleden (dus ook jezelf), eventuele logees of gasten de mate van schade of te belopen risico’s sterk bepaalt. Het menselijk handelen is namelijk nogal bijzonder; In onze dagelijkse doen gaan we er vanuit dat we alles goed in beeld hebben. Maar onze angst voor verlies van materiële zaken of vermogen(geld/inkomsten) zorgt er vaak voor dat mensen meer risico’s gaan nemen (onoplettendheid, ondoordacht handelen etc.) als ze op verlies dreigen te staan of staan. Dit betekent dat je niet naar risico’s vraagt en je ze ook niet te horen krijgt omdat je er met niemand over spreekt. Voor particulieren start het met nadenken over; “wat kan me allemaal gebeuren” en natuurlijk het zelf geven van voorbeeldgedrag.
Zakelijk is de betrokkenheid van uw personeel bij een risicoanalyse van groot belang. Hoewel de buitenwereld (bijv. Accountant of een toezichthouder) naar de risico’s vraagt, wordt die vraag intern te weinig gesteld! Het communiceren met een deskundig persoon over mogelijke risico’s en schades is daarom belangrijk. Het actief laten meedenken in oplossingen naar aanleiding van deskundig verkregen nieuwe inzichten (interactie met uw personeel) creëert bewustwording. Ook hier; voorkomen is beter dan genezen!
Welke vragen passeren dan de revue?
Bij particulieren:
- Hoe optimaliseer ik een juiste houding en gedrag tegenover de risico’s?
- Hoe eenvoudig mogelijk realiseer ik een veilige omgeving in en rond de woning?
- Hoe zorg ik zo simpel mogelijk voor een consequente opvolging?
- Hoe blijf ik in gesprek over de belangrijkste risico’s en maatregelen?
- Hoe krijg ik iedereen mee?
Bij bedrijven:
- Hoe zorg ik voor een juiste houding en gedrag tegenover risico’s?
- Hoe creëer ik een veilige omgeving om over incidenten te praten?
- Hoe zorg ik voor een consequente managementreactie?
- Hoe blijf ik in gesprek over de belangrijkste risico’s en maatregelen?
- Hoe zorg ik voor respect voor de verschillende risicomanagementrollen?
- Hoe zorg ik voor een risico-intelligente organisatie?
- Hoe voorkom ik groupthink?
- Hoe krijg ik het management mee?
Risicomanagement & verzekeringsmanagement
Risicomanagement en verzekeren gaan hand in hand. Uw eigen assurantieadviseur/verzekeraar is natuurlijk uw eerste aanspreekpunt. Maar juist op dit snijvlak ligt de kracht en toegevoegde waarde van MDS Expertise.
Als particulier of als organisatie heeft u continu te maken met risico’s. Een goed beeld van uw risico’s en het daarop aansluiten van een beleid op risicomanagement is dan ook van groot belang. De risico’s kunt u vervolgens beheersen en/of financieren. Dit laatste kunt u o.a. doen door ze te verzekeren.
Uw assurantieadviseur heeft bij het aangaan van de polissen alles wat noodzakelijk is voor u geadviseerd, maar wij inventariseren bij schade eventuele andere/aanvullende behoeften en beheersmaatregelen.
Beleid en Implementatie
MDS Expertise ziet een fundamenteel verschil tussen een risicoanalyse (eenmalige foto) en risicomanagement. Risicoanalyse is in principe een eenmalige foto, terwijl risicomanagement voor ons een systematische aanpak behelst over hoe de organisatie risico’s neemt en beheerst. Het zorgvuldig implementeren van risicomanagement in de organisatie vraagt een praktische insteek met heldere doelstellingen, taken en verantwoordelijkheden en de juiste instrumenten.Kortom een gedegen beleid!
Los van deze instrumentele implementatie moet er ook veel aandacht zijn voor de implementatie van een gedragsverandering bij management en medewerkers. Deze twee elementen, gebundeld in een goed risicomanagementbeleid en bijhorend implementatieplan, zorgen ervoor dat risicomanagement geen doel op zich wordt, maar daadwerkelijk toegevoegde waarde levert.
MDS Expertise beperkt zich tot het maken van de eenmalige foto en verwijst naar uw deskundige adviseur als het gaat om beleid en implementatie hiervan. Wij (er)kennen onze grenzen van deskundigheid. Maar vragen die belangrijk voor uw beleidsplan en implementatie zijn o.a.?
- Hoe implementeer ik risicomanagement?
- Wat wil ik met risicomanagement bereiken?
- Hoe krijg en houd ik risicomanagement levend?
- Wat zijn de kernwaarden van risicomanagement?
- Wie heeft welke rol in risicomanagement?
- Hoe koppel ik risicomanagement aan (bestaande) systemen en structuren?
- Hoe kunnen we sturen op risico’s?